Hele bønner eller ferdigmalt kaffe?

For at smaks- og aromastoffene i kaffen skal overføres til vannet, må kaffen males. Jo finere kaffen er malt, jo kortere tid vil vannet bruke på å trekke ut smaksstoffene.

I Norge har man definert en standard for malingsgrader tilpasset de mest brukte bryggemetoder. Den filtermalte kaffen er eksempelvis malt finere enn den kokmalte. Bruksområdene ligger i navnene. Filtermalt er beregnet for en kontakttid på 4-6 min, og kokmalt skal ha en kontakttid på 6-8 min.

Automatmalt Kontakttid inntil 1 minutt. Brukes på enkoppsautomater, «friskbryggere».

Ekstra finmalt Kontakttid 1-4 minutter. Brukes på helautomatiske maskiner og enkoppsautomater.

Finmalt/filtermalt Kontakttid 4-6 minutter. Brukes på 1,8 liters kolbetraktere og enkelte helautomatiske maskiner og husholdningstraktere.

Presskannemalt Kontakttid 5-7 minutter. Brukes på presskanner i ulik størrelse.

Grovmalt/kokmalt Kontakttid 6-8 minutter. Brukes på store kaffemaskiner på 5 liter og mer, samt til trekking på kjele.

Espressomalt kaffe har ingen standard malingsgrad. Kaffen males på justerbare kverner slik at den tilpasses den enkelte maskin.

Kaffe er ferskvare og hele bønner har noe lengre holdbarhet enn malt kaffe. Å male kaffen rett før den skal brygges og ikke mer enn det man skal bruke er et godt råd. Salget av hele bønner øker og forbrukerne har ulike typer bryggeutstyr. Det betyr at mange nå har anskaffet elektrisk kaffekvern hjemme på kjøkkenbenken.

Kilde: Kaffe.no

Kundeweb

Kundeweb

Glemt passordet ditt?
Få e-post med nytt passord